Zdrowa pasta z sezamu

Kuchnie świata mają to do siebie, że każda z nich posiada typowe dla danego regionu potrawy oraz przyprawy. Kuchnia włoska słynie z oliwy z oliwek, serów czy aromatycznej bazylii, natomiast na bliskim wschodzie i w Azji powszechnie stosowany jest sezam.

Z czego się robi pastę tahini?

pasta tahini w sklepie onlineW naszym kraju, sezam głównie znamy z sezamków, które towarzyszą nam od dekad. Jednakże w ostatnich latach możemy zakupić także bardziej orientalne produkty stosowane w kuchni azjatyckiej, jak na przykład pasta tahini. Sama nazwa nam niewiele mówi, ale po przeczytaniu składu, większość osób będzie ją kojarzyć. Jeżeli chodzi o zakup, to pasta tahini w sklepie online będzie najtańsza. Jest ona wykonana ze zmielonych na gładką masę nasion sezamu. W oryginalnej wersji, nasiona sezamu są lekko uprażone na patelni w celu wydobycia z nich aromatu. Jeżeli chodzi o sam proces mielenia, to wymaga on nieco cierpliwości, gdyż trzeba go kontynuować tak długo, aż masa sezamowa stanie się płynna. Ponadto naturalnym procesem jest rozwarstwianie się masy, w wyniku czego na powierzchni pasty gromadzi się olej sezamowy. Trzeba zaznaczyć, że pasta jest bardzo wartościowych i też kalorycznym produktem spożywczych, chociażby ze względu na dużą zawartość wapnia, magnezu czy żelaza. Ponadto sezam zawiera w sobie aż pięćdziesiąt procent oleju, skąd też jego kaloryczność, gdyż w stu gramach znajduje się ponad pięćset kalorii. Co do zastosowania, to pastę tahini można dodawać do deserów, zup czy nawet potraw mięsnych. Jednakże najbardziej jest znana z humusu, którego jest składnikiem.

W Polsce, pasta z nasion sezamu, nie jest jeszcze tak bardzo znana jak na wschodzie, ale cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem. Można ją dziś kupić w większości, dużych sklepów spożywczych lub z produktami orientalnymi. Cena za słoiczek, to około 30zł.

Zdrowa pasta z sezamu
Przewiń na górę