Właściwości syropu klonowego

 

Większości z nas prawdopodobnie użyteczność syropu klonowego w pierwszej kolejności będzie kojarzyła się z dodatkiem do naleśników w stylu amerykańskim. Oczywiście, jest to świetna okoliczność na zastosowanie tego właśnie produktu, ale zdecydowanie nie jedyna. W poniższym tekście postaram się przybliżyć właściwości tego produktu i możliwe jego zastosowania.

Zastosowanie syropu klonowego poza kuchnią

syrop klonowyJeśli chodzi o syrop klonowy, większość z nas przede wszystkim skupia się na jego słodkim, a jednocześnie niemożliwym do podrobienia, smaku. Niewiele osób wie, że syrop ten, otrzymywany z soków pnia drzew klonowych, posiada również szereg wartości odżywczych i witamin. Syrop klonowy bez większego problemu dostarczy nam duże ilości magnezu, wapnia i cynku, co pozytywnie wpływa na kondycję naszego organizmu. Warto wiedzieć, że stosując w naszej diecie syrop klonowy, pozytywnie oddziałujemy na naszą cerę, a także kondycję naszych mięśni i kości. Dodatkowo syrop klonowy jest źródłem wielu witamin z grup B, H i PP. Pamiętajmy, że syrop klonowy pozyskiwany jest z drzew. W ich strukturze jest on składnikiem, który hamuje wzrost drzewa i wspomaga proces opadania liści. Jeśli chodzi o organizm człowieka, oddziaływanie jest zdecydowanie korzystniejsze, ponieważ substancje zawarte w syropie klonowym doskonale wpływają na wydzielanie insuliny, a także powodują uwrażliwienie na nią komórek tłuszczowych. Dzięki temu możliwe jest utrzymanie odpowiedniej wagi, co jest niezwykle ważne w procesie odchudzania.

Stosowanie syropu klonowego to przede wszystkim wykorzystywanie go jako naturalnego słodzika. Sprawdzi się on w niemal wszystkich potrawach i napojach, które powinny charakteryzować się słodkim smakiem. Możemy dodać go do naleśników, ale również do kawy i herbaty. Doskonale sprawdza się również jako baza sosów do sałatek.

 

Właściwości syropu klonowego
Przewiń na górę