Szerokie zastosowanie maltitolu

W dzisiejszych czasach mamy dostęp do przeróżnych produktów spożywczych. Z pewnością ludzie często kupują swoje ulubione słodycze. Czasami można sobie na nie pozwolić. Warto jednak zwracać uwagę na skład produktów. Nierzadko do słodyczy dodawany jest maltitol. Na pewno dobrze jest wiedzieć, co to za związek i jakie ma działanie.

Gdzie stosowany jest maltitol i sorbitol?

maltitol sorbitolSłodziki są dosyć często używane w różnych produktach spożywczych. Oczywiście, każdy z nas powinien sam decydować o tym, jakie produkty warto wybierać, a których lepiej jest unikać. Czasami w sklepach ludzie poszukują swoich ulubionych słodyczy. W niektórych składach znajdziemy maltitol sorbitol, które zastępują cukier. Warto wiedzieć, iż są to substancje słodzące, które mają szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Nierzadko są to składniki gum do żucia, czekolad czy też słodyczy o obniżonej zawartości tłuszczu. Warto wiedzieć, iż dzięki takim składnikom, produkt jest mniej kaloryczny, jak i również smaczniejszy. Nic dziwnego, że producenci dość często dodają go do poszczególnych batoników, czekolad czy też innych słodyczy. Dużym plusem tych związków jest fakt, iż nie szkodzą one zdrowiu w przeciwieństwie do innych związków słodzących. Warto dodać, iż maltitol jest wskazany dla diabetyków, jak i również dla osób z nietolerancją glukozy i glutenu. Na pewno czasami warto zwrócić uwagę na skład poszczególnych słodyczy.

Chyba każdy z nas ma swoje ulubione słodycze, które często kupuje. Oczywiście, niekiedy naprawdę dobrze jest zapoznać się ze składem produktu, zanim zdecydujemy się na jego zakup. Warto wspomnieć, iż niekiedy można natrafić na sorbitol bądź też maltitol. Oczywiście, są to substancje słodzące, które często dodawane są do słodyczy. Jednak ich działanie nie jest szkodliwe.

Szerokie zastosowanie maltitolu
Przewiń do góry