Polecane pieczywo bezglutenowe

Na temat glutenu powstało już mnóstwo mitów i teorii, których nie warto słuchać. Tak naprawdę glutenu powinny unikać osoby cierpiące na celiakie oraz nietolerancję pokarmową tego rodzaju białka. Większość populacji bez kłopotu trawi ten składnik.

Jak zrobić pieczywo bezglutenowe?

dobre pieczywo bez glutenuDla wielu osób ciągle pieczywo jest produktem, który jest spożywany na śniadanie, przekąskę czy kolację. Jest to przede wszystkim produkt bogaty w węglowodany, które są nam potrzebne, ale niekoniecznie z pieczywa pszennego. Taki rodzaj wypieków jest najmniej wartościowy, dlatego lepiej go zamienić na dobre pieczywo bez glutenu, które posiada sporo witamin i minerałów. Na rynku coraz częściej znajdziemy chleby i bułki w całości wykonane z mąki bezglutenowej, ponieważ rośnie zainteresowanie takimi wypiekami. Najczęściej kupują je osoby, które z różnych powodów nie mogą spożywać glutenu, ale także takie, które chcą zadbać o swoje zdrowie i wprowadzić do diety wartościowe źródła węglowodanów. Każda mąka bez glutenu jest znacznie bardziej zdrowa od pszennej, co  przemawia za jej wyborem. Można z niej samodzielnie przygotować pyszne bułki i chleb, które będą posiadały wyczuwalny smak i aromat zastosowanej mąki. W przypadku takich wypieków, mąki bezglutenowe często są ze sobą mieszane, aby uzyskać idealną konsystencję ciasta oraz oryginalny smak. Nierzadko się zdarza, że do pieczywa są dodawana zdrowe pestki i nasiona, które zwiększają wartość odżywczą produktu. Po taki chleb powinni wszyscy sięgać.

Jezeli potrafimy piec i mamy nieco wolnego czasu, to warto spróbować samemu zrobić taki chleb czy bułki, ponieważ nie są one trudne, a bardzo zdrowe. Ceny pieczywa czy bułek bezglutenowych są znacząco wyższe niż pszennych produktów, ale za to są warte swojej  ceny.

Polecane pieczywo bezglutenowe
Przewiń do góry